NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

A pandémia lehetőséget adott a változásra

Hetedik alkalommal rendeznek konferenciát a közép- és kelet-európai elektronikus demokráciáról és az elektronikus kormányzásról a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE). A kétnapos tudományos tanácskozás fő témája idén a koronavírus-járvány elektronikus közigazgatásra gyakorolt hatása.

A Central and Eastern European eGov Days 2021 (CEEeGov Days 2021) konferencia megnyitóján Koller Boglárka, az NKE nemzetközi rektorhelyettese a járványhelyzet által átalakított világra, illetve a pandémia rövid- és hosszú távú hatásaira hívta fel a figyelmet. „A krízishelyzetek lehetőséget adnak a változásra” – köszöntötte a megjelenteket. Ehhez a változáshoz az alapításának idén 10. évfordulóját ünneplő Nemzeti Közszolgálati Egyetem is hozzájárul, melynek kapcsán Koller Boglárka hangsúlyozta: az intézmény bár fiatal egyetemnek számít, mégis sok tapasztalata van a közigazgatási képzésben, és olyan innovatív megoldásokat kínál Magyarország számára, melyek példaértékűek lehetnek más közép-kelet-európai országok számára is.

„Meggyőződésem, hogy az itt megjelent szakértők segítségével előbbre léphet a közigazgatás” – üdvözölte a megjelenteket az NKE Államtudományi és Nemzetközi Karának (ÁNTK) dékánja. Deli Gergely azt is elmondta, hogy a mostani rendezvény programja szoros együttműködés és rengeteg közös munka eredményeként született meg részben azzal a szándékkal, hogy nemzetközi és interdiszciplináris rálátást nyújthasson a pandémia nyomán megváltozott életkörülményekre. Az eseményen köszöntőt mondott Ronald Bieber, az Austrian Computer Society főtitkára is, aki hangsúlyozta: a konferencia résztvevői azért dolgoznak, hogy a digitalizációt mindenki számára elérhetővé tegyék.

Az első panel előadói egyebek mellett rávilágítottak arra, hogy a járványhelyzet váratlan megoldásokat követelt (nem csak a közigazgatásban), és a korábbinál sokkal jobban ráirányította a figyelmet digitális megoldásokra. Michael Zügel, a Belügyminisztérium munkatársa az e-közigazgatás és a bürokrácia modernizálásának németországi helyzetébe engedett betekintést. A szakértő elmondta, hogy Németországban már több mint harminc szolgáltató közül választhatnak a közigazgatási intézmények. „Egy olyan univerzális rendszert dolgoztunk ki, amelyet már a városok negyede használ a napi munkavégzés során” – hangzott el az előadáson. Blaz Golob, a HELIOT cégcsoport szlovéniai területi igazgatója pedig az IoT (Internet of Things) rendszerek európai kettős (zöld és digitális) átmenetre gyakorolt hatását elemezte. Elhangzott, hogy a világszerte ismert Sigfox rendszer alacsony energiafogyasztású és alacsony költségű, az okos eszközöket hálózati szinten összekapcsoló technológiák fejlesztésén dolgozik, és mára 72 országban, több mint négymillió regisztrált eszközzel és megközelítőleg 1,3 milliárd felhasználóval van jelen a globális piacon.

A poszt-COVID időszak legfontosabb kérdéseiről, valamint az elmúlt másfél év digitális újításainak jövőjéről szólt bevezető gondolataiban az NKE fejlesztési rektorhelyettese. Kis Norbert úgy fogalmazott: „A pandémia egy kapu, mely utat nyit az egyik világból a másikba.” Az ÁNTK egyetemi tanára úgy véli, a koronavírus okod adott a változásra és a változtatásra, mert új megoldásokat és új gondolkodásmódot követelt. Hangsúlyozta: nem önmagában a pandémia vitte közelebb az embereket digitalizációhoz, hanem a változás iránti igény. Figyelmeztetett ugyanakkor arra is, hogy az elért eredményeket csak úgy lehet megtartani, ha nem hagyjuk abba a tanulást, és nem térünk vissza a világjárvány előtti időkhöz.

A Central and Eastern European eGov Days 2021 (CEEeGov Days 2021) konferencia án tizenhét szekcióban összesen 45 előadást hallgathatnak meg az érdeklődők. Szó lesz például az okos városokról, a mesterséges intelligencia és a közigazgatás kapcsolatáról, de arról is, hogy az önkormányzatok miként tudják jól használni a közösségi média felületeket, illetve olyan, az elektronikus megoldások szempontjából elhagyhatatlan témákról is mint a kiberbiztonság és az adatvédelem. A pénteki záróeseményen pedig – immáron hagyományos módon – díjazzák a legjobb tanulmányokat is. A CEEeGov Days 2021 konferencián a hazai szakemberek mellett neves külföldi előadók gondolatait, javaslatait is megismerhetik a résztvevők.

A konferencia szervezéséhez a Nemzeti Közszolgálati Egyetem mellett számos partnerintézmény hozzájárult, a többi között: a University of Public Administration and Finance (Ludwigsburg), a Vienna University of Economics and Business (Bécs), az Information Society Development Institute (Moldova), a Konrad Adenauer Foundation, az Austrian Computer Society és a Austrian Cultural Forum (Budapest).

 

Szerző: Zavodnyik Blanka

Fotó: Szilágyi Dénes