NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Széchenyi-díj az NKE professzorának – kitüntetések augusztus 20. alkalmából

Átvette Széchenyi-díját Halmai Péter közgazdász, az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar egyetemi tanára. A kitüntetést még márciusban ítélték oda, a járvány miatt azonban idén augusztus 20-án adták át. A nemzeti ünnepen Magyar Érdemrend középkereszt kitüntetést kapott Prőhle Gergely, a Stratégiai Tanulmányok Intézet igazgatója, míg Hornyacsek Júlia alezredes, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar egyetemi docense a honvédelmi miniszter elismerését érdemelte ki.

A koronavírus-járvány miatt az állami kitüntetéseket idén március 15., az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója helyett az államalapítás ünnepéhez kapcsolódóan adták át. Az Országház kupolacsarnokában rendezett eseményen, a közjogi méltóságok jelenlétében vette át Széchenyi-díját Halmai Péter közgazdász, az NKE Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar (ÁNTK) egyetemi tanára Áder János köztársasági elnöktől. Halmai Péter a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, az ÁNTK-n a Közpénzügyi Tanszék professzora. A díjat - az indoklás szerint -„Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályafutása során a nemzetközi, illetve az összehasonlító gazdaságtan, a makroökonómia, valamint az agrár-közgazdaságtan területén végzett kiemelkedő tudományos munkája, különösen az európai integráció makroökonómiai összefüggéseinek vizsgálatában elért eredményei elismeréseként” érdemelte ki.

A nemzeti ünnephez kapcsolódóan a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetésben részesült Prőhle Gergely, az NKE Stratégiai Tanulmányok Intézete igazgatója, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója és a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet. Az Áder János köztársasági elnök által adományozott elismerést Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes adta át a Karmelita kolostorban.

A Honvédelmi Minisztérium központi ünnepségén a Szolgálati Érdemjel Bronz Fokozatát kapta Hornyacsek Júlia alezredes, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Katonai Vezetéstudományi és Közismereti Tanszék egyetemi docense, aki az elismerést Benkő Tibor honvédelmi minisztertől vehette át a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban tartott ünnepségen.

 

Szerző: Tasi Tibor

Fotó: MTI-Bruzák Noémi,Soós Lajos, honvedelem.hu-Szabó Lajos zászlós