Konferencia a menekültügyi egyezmény hetvenedik évfordulójának alkalmából

A téma aktuális kérdéseit járták körül az 1951-es menekültügyi egyezmény hetvenedik évfordulójának alkalmából rendezett konferencián. Az eseményen a kísérő nélküli kiskorúak, a menekültek családegyesítése, és a migránsokkal kapcsolatos kihívások egyaránt szóba kerültek.

A konferencián az NKE Alkotmányjogi és Összehasonlító Közjogi Tanszékének munkatársai, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézete és az AWR Germany kutatói osztották meg kutatásaik eredményeit. Bódi Stefánia, az AÖKT docense bevezetőjében kiemelte: a menekültügy kérdései „különösen aktuálisak az Európát érintő bevándorlás kapcsán és folyamatosan napirenden vannak az Európai Unióban és az egyes tagállamokban egyaránt.”

Az eladók a legkülönbözőbb nézőpontokból járták körül a témakört. Halász Iván AÖKT tanszékvezető egyetemi tanár a menekültügy megjelenésének hátteréről szólt, a történelmi Magyarország lakosságáról, a régióban és orosz területeken a történelem folyamán lezajló népességváltozásokról. Friedery Réka a TK JTI munkatársa a családegyesítési kérdést elemezte az uniós jogban az uniós jogi háttér ismertetésével. A menekültek által életre hívott vélt és valós kihívásokról Bódi Stefánia AÖKT egyetemi docens értekezett, ezt követően Szmodis Jenő a Kormányzástani és Közpolitikai Tanszék docense az Állampolgárság és menekültügy című előadásában az állam és a szuverenitás kérdését elemezte.

Az eseményen doktorandusz hallgatók is megosztották gondolataikat: Bende Zsófia hiánypótló előadásában a kísérő nélküli kiskorúakkal foglalkozott gyakorlati tapasztalatokkal színesítve előadását, Kakuk Gabriella pedig a menekültügy jövője kapcsán említett problémákat, többek között a humanitárius vízum kérdéskörét.

A témakör folytatása ősszel, további konferenciák keretében várható.  

 

Szöveg: Pap Melinda