NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Emlékezés Magyary Zoltánra

133 éve született Magyary Zoltán jogtudós, akinek szellemi örökségét megalakulása óta folyamatosan ápolja a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. Ennek részeként az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar, valamint a Magyary Zoltán Szakkollégium vezetői koszorút helyeztek el az Oktatási Központban található Magyary emléktáblánál.

Már régi hagyomány, hogy a kar és az egyetem vezetői születésnapján megemlékeznek Magyary Zoltánról, akinek szellemisége az intézmény képzéseiben folyamatosan megjelenik. Smuk Péter dékán köszöntőjében arról beszélt, hogy az elmúlt másfél évben, a pandémia ideje alatt az egyén felelőssége és az állam cselekvőképessége kiemelt jelentőséggel bírt. A kar és az egyetem kutatói számára ezen folyamatok jó lehetőséget kínálnak a jövőbeni vizsgálatokra, elemzésekre. „Ehhez pedig számos támpontot kínál Magyary Zoltán öröksége”- fogalmazott Smuk Péter.

Magyary Zoltán katonatiszti családban született Tatán. Az 1930-as évektől egyetemi tanári és az általa alapított/vezetett közigazgatás-tudományi intézetben végzett kutató munkássága vált meghatározóvá. Idővel nemzetközi hírű közigazgatási tudós vált belőle, aki több idegen nyelven is beszélt és a több területhez kapcsolódó képességeit, mint például a gyorsírást, pénzügytant vagy szervezéselméletet folyamatosan fejlesztette. A közigazgatás területén jelenleg is tanítják és alkalmazzák a közigazgatási rendszerhez kötődő ismereteit és kutatásait, melyek a mai napig meghatározóak. Szellemiségét hivatott ápolni a Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karon működő Magyary Zoltán Szakkollégium, amely idén ünnepli 20 éves évfordulóját.

Szöveg: Pap Melinda, Kiss Adrienn


Címkék: Magyary Zoltán