NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Nincs praktikusabb, mint egy jó elmélet?

Az innováció nem lineáris, és optimális intézményi kialakítás sem létezik - hangzott el az NKE ÁNTK Közgazdaságtani és Nemzetközi Gazdaságtani Tanszék legutóbbi eseményén, amelyen Szemlér Tamás tanszékvezető és Kovács Olivér István tudományos főmunkatárs mutatták be a közgazdaságtudományi megközelítések paradox természetét.

2006 óta azt érezzük, hogy valami történt – kezdte előadását Kovács Olivér, aki a közelgő költészet napja tiszteletére József Attila Levegőt! című versének átiratára fűzte fel mondandóját. A közgazdász úgy fogalmazott: a megoldásokon dolgozni igyekvő kormányzásnak hathatós szakmai munícióval szolgáló, de képességét elvesztő uralkodó közgazdaságtudomány ráerősít arra a gyanúra, hogy a világgazdaság folyamatos krízishelyzetben van. A jelenlegi pandémia társadalmi-gazdasági következményei kapcsán ez az érzés sokakban még inkább felerősödött Kovács Olivér szerint.

Az online eseményen a többi között szó volt a kritikus instabilitás jelenségéről is: ha a bérrugalmasság alacsonyabb szintű, a recesszió még kevésbé lesz elkerülhető. A termelékenység dinamikája visszaesett, miközben a digitalizáció hatására kódolódott az említett kritikus instabilitás. Kovács Olivér leszögezte, hogy „a korábbiakkal ellentétében most már a véleményünkhöz igazítjuk a tényeket."

Az eseményen megvitatták a megtört szimmetria és közgazdaságtudományi komplexitás összefüggéseit is. Kovács Olivér kiemelte: a közgazdaságtan nem konkluzív, nem csak technikai jellegű, így az elmélet oktatása mellett szemléletet is át kellene adni a hallgatóknak. Szemlér Tamás tanszékvezető ennek kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy sok múlik az előképzettségen, így a Tanszék moduljait igyekeznek rugalmassá tenni, ezzel előre vetítve a gyakorlatorientált kutatást is.

Szöveg: Pap Melinda Patrícia


Címkék: közgazdaságtan