Könyvbemutató: Empirikus jogi kutatások

Az NKE ÁNTK Alkotmányjogi és Összehasonlító Közjogi Tanszék és az Alkotmányjogi TDK közös online rendezvényén is bemutatták az Empirikus jogi kutatások című kiadványt, amely a megjelenést követően a Bookline eladási listájának élére került.

A kötet szerzői és szerkesztői Jakab András egyetemi tanár, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézetének külső kutatója és Sebők Miklós tudományos főmunkatárs, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézetének igazgatója. Az online könyvbemutatón Smuk Péter egyetemi tanár, az ÁNTK dékánja köszöntötte a résztvevőket, majd a szerzők tartottak előadást.

A jogtudomány normatív, dogmatikus, érvelő jellege és a társadalomtudományok leíró, empirikus jellege találkozik ebben a kötetben. A jogtudománynak megtermékenyítő külső impulzusokra van szüksége – mondta Jakab András, aki szerint ezek az impulzusok gyakran empirikus irányból érkeznek. A jogászokban ugyanakkor gyakran van idegenkedés ezen módszerekkel szemben, mi pedig ahhoz szerettünk volna útmutatót adni, hogyan tudnak egymással kommunikálni ezek a tudományágak – hangsúlyozta a Salzburgi Egyetem professzora. Jakab András reméli, hogy nemcsak a jogtudomány tudja importálni az empirikus társadalomtudományi kutatásokat, hanem az empirikus tudósok is kedvet kapnak ahhoz, hogy jogi irányban kutassanak. Sebők Miklós előadásában elmondta, hogy a tudományágak közül több is kapcsolódik a jogtudományhoz. Ilyen például a politikatudomány, és a közpolitika egy olyan terület, ahol érdemes együtt dolgozni a szakembereknek. A módszertani tudatosság, amit a kötet kifejez, hozzáadott érték lehet a társadalomtudományi tudósok részére, mert kevésbé bevett módszereket tartalmaz.

A kötetben 24 tanulmány 28 szerzője mutatja be az empirikus kutatási módszereket. A konferencián az NKE és más egyetemek oktatói, valamint számos hallgatói is részt vett. „A rendezvény nagy sikerére való tekintettel ajánljuk az érdeklődők figyelmébe következő TDK eseményünket, amelyre április 20-án kerül sor és amelyen a magánszféra védelméhez való jogról lesz a technológiai fejlődés kihívásainak tükrében. Az előadók között lesz Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezetője is”- mondta el honlapunknak Bódi Stefánia szervező, az esemény levezető elnöke.

 

Szöveg: Szöőr Ádám