NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

A külügyi életpálya rejtelmei

Izgalmas életutak megismerésével pillanthattak bele a diplomáciai szolgálat rejtelmeibe a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói. Az ÁNTK Nemzetközi Jogi Tanszék online kerekasztal beszélgetésének célja az volt, hogy bemutassa a sokszínű külügyi életpályát, fogódzót nyújtson a Külgazdasági és Külügyminisztériumba (KKM) bekerülni szándékozó hallgatók számára.

A rendezvényen Paczuk Miklós Tamás magyar nagykövet, házastársa Zalaföldi Alexandra, a KKM Külföldi Magyar Intézetek és Évadok Főosztályának volt munkatársa külszolgálatuk helyszínéről, Ecuador fővárosából Quitoból jelentkezett, Papp Zoltán pedig a KKM Nemzetközi Jogi Főosztályáról mondta el tapasztalatait. „Elkötelezettnek kell lenni a mai világban, ha valaki életpályában gondolkodik” – szögezte le a beszélgetés elején Zalaföldi Alexandra arra a kérdésre, hogy milyen képességekre van szükség a külügybe való bekerüléshez. Mint mondta: bár sokan elsőre nem gondolják, mindez igaz a közigazgatásban is. Az általa művelt kulturális diplomácia területén is tapasztalja, hogy egyetlen állandóság van az életében, méghozzá a változás. Papp Zoltán szerint fontos képességek a területen a külkapcsolatok, külpolitika és diplomácia iránti érdeklődés és tudásanyag, ehhez nyelvérzék és a külügyi intézményrendszer átlátása is fontos.

A rendezvényen szó volt azokról az egyetemi tanulmányokról is, amelyek hasznosíthatók ezen a területen, illetve arról, hogy milyen készségekre van szükség 2021-en a KKM-be való bekerüléshez. Paczuk Miklós Tamás nagykövet a számára hasznos tárgyak között említette az aktuális nemzetközi kérdésekkel foglalkozó kurzusokat, a diplomáciatörténet, nemzetközi fejlesztési együttműködés kérdéseit vizsgáló tárgyakat, de szerinte fontos a közigazgatási és alkotmányjog is, hiszen utóbbiakkal maga a minisztériumi jogkörnyezet ismerhető meg. A nagykövet szerint fontos készségszintre emelni egy olyan területben való elmélyülést, amely szakértőkben ritka, a Brexit után pedig érdemes az angoltudás mellett a francia nyelv ismeretét is csiszolni. Szintén fontos készség a nyitottság, a kapcsolatteremtés lehetőségeinek keresése – tette hozzá Paczuk Miklós Tamás. A készségek között a kitartást emelte ki Zalaföldi Alexandra, mert ezen a területen is előfordulhat, hogy hirtelen nagy felelősséggel járó, nehéz feladat zúdul az ember nyakára. Karrierje kezdetén ő maga is a 400 millió forintos költségvetésű kínai kulturális évad koordinálását kapta feladatul, amihez bizony szükség volt a kitartásra – emlékezett vissza Zalaföldi Alexandra.

A rendezvényen szó volt egyebek mellett arról, hogy a Minisztériumban általában a szokott munkaidőben, reggel 8:30 és 17.30 óra között kell dolgozni, ám vannak ez alól kivételek, például az időeltolódásból fakadóan a nap bizonyos szakaszaiban intenzív és a különféle szervezeti egységek között, illetve a sürgős feladatszabás függvényében eltérő időtartamú és intenzitású munkavégzésre kell számítani. Papp Zoltán szólt még egyebek mellett arról, hogy a minisztériumi munkában védettebbek a beosztott munkatársak, hiszen több vezető ellenőrzi és irányítja a munkavégzést, míg külszolgálaton a kisebb létszámú nagykövetségeken, illetve főkonzulátusokon nagyobb az egyéni felelősség, több a közvetlen interakció esélye a külföldi szereplőkkel.

 

Szöveg: Tasi Tibor