NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Hasznos tanácsok dolgozatíráshoz

A TDK-dolgozatok és a kapcsolódó tudományos kutatások egyes szakaszaihoz, valamint a szakdolgozatok írásához is támpontot nyújtott az NKE ÁNTK Közgazdaságtani és Nemzetközi Gazdaságtani Tanszék Miről írjak? Hogyan írjak? című Információs Estje.

Az online rendezvényen Marton Ádám tanársegéd a TDK dolgozatok írásának egyes részeiről, és elengedhetetlen elemeiről beszélt. Hangsúlyozta az empirikus kutatások jelentőségét, így szó volt például a kvantitatív hatások elemzéséről, a kérdőíves kutatásról, a text miningról vagy a dokumentumelemzésről. Az oktató szerint nagyon fontos az empirikus vizsgálatok felépítésének íve, azaz jelenjen meg a dolgozatban az adatgyűjtés módja, az adatok jellemzése, legyenek azonosítva az alkalmazott módszertan elméleti összefüggései, valamint valósuljon meg a modellspecifikáció a saját kutatásunk és adataink jellemzőihez, a tényleges elemzés részletes ismertetése, valamint az eredmények értékelése.

Kutasi Gábor egyetemi docens az egyes kutatási témákhoz kapcsolódva hangsúlyozta a szakirodalmak és adatgyűjtés szempontjából a hazai és nemzetközi adatbázisok használatának jelentőségét A Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézet vezetője olyan aktuális témakörökről is szólt, mint például a Covid Economics jelenlegi kutatásokra is jelentős hatást gyakorló szerepéről. Emellett az aktualitások között említette a fiskális politika összefüggéseit, az államadósság szerepét, valamint a klímagazdaságtant.

Pásztor Szabolcs egyetemi docens kiemelte, hogy a jó témaválasztás a hallgatók jövőjét elősegítheti abban az esetben is, ha nem tudományos pályára vagy elemzőnek készülnek. A témakörök szempontjából szólt az afrikai kontinens közgazdasági vetületeinek vizsgálatról, pl. a kontinensen formálódó szabadkereskedelmi egyezményről, az AfCFTA-ról vagy az afrikai országok üzleti/befektetői szempontú elemzéséről.

Szemlér Tamás tanszékvezető elmondta: a TDK dolgozat angol nyelven is készíthető, erre számos példa akadt az elmúlt években is. A szakember szerint jelenleg is fontos kutatni a Brexit utáni viszonyokat, például a kereskedelem, a beruházások, a pénzügyek, az oktatás vagy a nemzetközi munkaerő-áramlás szempontjából. Fülöp Katalin egyetemi docens beszélt az OTDK tapasztalatairól, az egyes tagozatok jellegzetességeiről. Hasznos tanácsokkal látta el a hallgatókat milyen aspektusokra érdemes figyelni, hogy sikeres dolgozatok születhessenek. Kiemelte, hogy a dolgozat megírása során fontos az érdeklődés, a szorgalom és az elszántság, viszont az is előnyt jelenthet, ha van valamilyen kötődés is az adott témához.