A techcégek és az USA belpolitikája

Az olyan nagy amerikai technológiai óriások, mint például az Amazon vagy a Facebook az elmúlt időben számos játékszabályt megváltoztattak például azzal kapcsolatban is, hogyan éljük az életünket - hangzott el a Magyary Zoltán Szakkollégium által szervezett online eseményen.

Apple, Google, Amazon, Microsoft, Facebook - a nagy ötös fogat. Sokan csak így nevezik a legnagyobb információtechnológiai vállalatokat, amelyek bár amerikai bejegyzésűek, de nemzetközi jelenlétük és jelentőségük megkérdőjelezhetetlen. Merkovity Norbert adjunktus szerint mind az öt cég a maga területén olyan változásokat indított el a világban, ami a hétköznapi emberek mindennapját is befolyásolja. Az ÁNTK Közszervezési és Infotechnológiai Tanszék oktatója elmondta: az USA-ban kimondottan támogatják az egyéni kezdeményezéseket, és már régóta kialakult egy olyan mentalitás, hogy ha valami nem sikerül, nem szabad feladni, újra kell próbálkozni. Mindezek és a kedvező szabályozói környezet miatt is sikerülhetett egyáltalán létrejönniük, majd óriási fejlődésnek indulniuk ezen informatikai óriásoknak. „Európából például csak kisebb techcégek jutnak eszünkbe, mint például a magyar Prezi, de annak is van egy amerikai lába, egyfajta vegyesvállalatkét működik”- fogalmazott a szakember.

Csizmazia Gábor szerint az infotechnológiai óriások nagyon jelentős kulturális és pszichológiai hatást is gyakoroltak az emberekre. Ez különösen tetten érhető például a közösségi médiahasználatban, amely egy másfajta valóságértelmezést ad a felhasználóknak, különösen a fiatalabb korosztálynak. „Az emberek nem szeretnek magukról negatív dolgot megosztani, hanem csak a pozitívakat, ezért sokszor nem a valóságot ismerheti meg az, aki csak a közösségi oldalakon kommunikál”- fogalmazott az NKE Amerikai Tanulmányok Kutatóintézet munkatársa. A szakember szerunt az önmegvalósító amerikai karakter is jelentősen hozzájárult a nagy techcégek születéséhez, hiszen az egyéni vállalkozói szellem és a verseny mind a mai napig jobban érvényesül az USA-ban, mint a legtöbb helyen a világban.

Az online eseményen szó volt arról is, hogy az Egyesült Államoknak alapvető érdeke, hogy a nemzetközi porondon is amerikaiként legyenek kezelve ezek a globális technológiai cégek. Ugyanakkor ma már az amerikai politikában is egyre nagyobb az igény a tevékenységük szabályozására. Vannak olyan elképzelések is, hogy érdemes lenne ezen óriásvállalatokat feldarabolni, ami azonban akár ezen cégek további erősödését is hozhatná. A hagyományos kommunikációs platformokkal szemben az új médiát mind a mai napig nehezebb szabályozni, ez igazából csak saját maguk megregulázásával lenne elérhető, amire azonban jelenleg nincs túl sok esély- hangzott el az eseményen. Csizmazia Gábor szerint a techcégek belpolitikai szempontból kettős játékot játszanak: a profit egy részét ugyan hazaviszik, de a hasznuk jelentős részét éppen azért érik el, mert tevékenységüket sokszor kiszervezik az USA-n kívülre. Amíg a republikánus politikusok elsősorban a szólásszabadság miatt bírálják ezen cégeket, a demokraták az adózással kapcsolatos anomáliákra is rávilágítanak. Merkovity Norbert elmondta, hogy a nagy anerikai cégek elég pragmatikusan állnak a politikához és sokszor mindkét nagy párt kampányát támogatják. Összességében azonban a demokraták nagyobb anyagi előnyt élveznek a techcégek működéséből.

 

Szöveg: Szöőr Ádám