NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Szakkollégisták is segédkeztek Magyary Zoltán sírhelyének megújításában

Magyary Zoltán 1945. március 24-én halt meg Héregen, ahol emlékét kopjafa őrzi, végső nyughelye azonban szülővárosában, Tatán található a Környei úti temetőben. Megújított sírhelyét a tatai önkormányzat gondozza, azonban időről időre szükséges átfogóbb felújítási munkálatokat végezni rajta, melynek szervezését idén az Önkéntesség Tatán és környékén egyesület bonyolította le. A sírhely felújítása lehetőséget adott a Magyary Zoltán Szakkollégium tatai tagjainak, hogy a szakkollégiumot képviselve a járványhelyzet miatt korlátozott lehetőségek mellett is ápolni tudják a szervezet névadójának emlékét.

A felújításban számos önkéntes vett részt, többek között Michl József Tata polgármestere, Borsó Tibor a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság elnöke, az Önkéntesség Tatán és környékén egyesület tagjai, valamint helyi civil önkéntesek. Már hagyomány, hogy a szakkollégista hallgatók minden évben megkoszorúzzák Magyary Zoltán sírhelyét Tatán vagy a kopjafáját Héregen. Így volt ez idén is, de a pandémia miatt nem volt ünnepélyes ceremónia és csak két hallgató helyezett el koszorút. 

Magyary Zoltán munkássága a 21. században sem veszített relevanciájából, ezt pedig a tataiak a mindennapok során is tapasztalhatják: láthatják a városfejlesztési stratégia, a Magyary-terv megvalósulását, besétálhatnak a Magyary Zoltán Művelődési Központba vagy részt vesznek a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság konferenciáján. Amikor a helyi emlékezéskultúra és a szakkollégiumi tevékenység ilyen módon összekapcsolódik, akkor válik igazán szembetűnővé Magyary Zoltán munkásságának napjainkat is átható értéke: az emberközeli tudományosság.

 

Szöveg: Kecskeméti Zoltán