NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Online nyílt napok: ÁNTK

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem közösséget épít, így a hallgatók a karrierre való felkészülés mellett élményeket is szerezhetnek a Ludovikán - hangzott el az intézmény Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar (ÁNTK) online nyílt napján.

A hagyományoknak megfelelően idén is tart nyílt napokat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, ezúttal azonban a járványhelyzet miatt az online térből követhetőek az események. Elsőként az ÁNTK mutatkozott be az érdeklődőknek, akik a képzésekről és a karrierpályákról szóló beszélgetések mellett a Ludovika Campust bemutató virtuális túrán is részt vehettek, valamint a hallgatói élettel és a sportolási lehetőségekkel is megismerkedhettek. 

A kar tájékoztató napján Koltay András rektor videóüzenetében azt mondta, hogy bár az NKE nem tekint vissza hosszú múltra, mégis az egyetemi rangsorok élbolyába küzdötte fel magát. Elhangzott, hogy az intézmény mind a négy karán sokféle képzés közül választhatnak a felvételizők, akiket hallgatóként a haza szolgálatára készítenek fel az egyetem oktatói. A rektor beszélt az új képzési programokról is, így például a Diplomataképző Programról, a Nemzetek Európája Karrierprogramról és a februárban induló Ludovika Collegium tehetséggondozó programról. „A hagyományos egyetemi képzésen túl a hallgatók olyan többletet is kaphatnak nálunk, amelyet más egyetemen nem fognak megtalálni”- hangsúlyozta Koltay András. A rektor arra is felhívta a figyelmet, hogy az NKE közösséget épít, így a hallgatók a karrierre való felkészülés mellett élményeket is szerezhetnek, például a Ludovika Campuson található sportlétesítményekben. Koltay András arról is szólt, hogy NKE-s diplomával jók az elhelyezkedési-, és az egzisztenciális lehetőségek, ebben például a legtöbb egyetem előtt jár az intézmény. „Bízom abban, hogy a 21. század modern magyar társadalmát Önökkel együtt fogjuk tudni felépíteni” – mondta a rektor.

Zachar Péter Krisztián köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy a biztos jövőre építenek az olyan szakemberek képzésével, akik nemcsak az állami szférában, hanem a versenyszférában is megállják majd a helyüket. Az ÁNTK nemzetközi dékánhelyettese részletesebben is bemutatta a kar képzési profilját, hangsúlyozva hogy ezen alap- és mesterképzések a kiszámítható életpályákat, a naprakész tudást, valamint a modern munkakörnyezetben is elvárt gyakorlati készségeket helyezik előtérbe. „A Ludovika megfelelő terep az öntevékeny ismeretszerzésre is” – tette hozzá Zachar Péter Krisztián.

A műsorban szó volt a hallgatói érdekképviseletről is: Garab Anna kari HÖK-elnök és Fodor Márk Joszipovics EHÖK-elnök arról beszéltek, hogy a feladatuk a hallgatók munkájának támogatása, segítése, például a tanulmányaik során vagy szakmai fejlődésük biztosításában, de rendezvények szervezéssel a hallgatói közösség építésben is kiemelkedő szerepük van.

Az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karon végzettek is jó eséllyel helyezkednek el a munkaerőpiacon. A karrierlehetőségekről is szólt a műsorban Nyikos Györgyi tanszékvezető, aki jelenleg az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Miniszteri Kabinetjében szakértőként, tanácsadóként is tevékenykedik. „A politika által kijelölt célok megvalósításhoz egy jól működő szakmai stábra van szükség, amelynek tagjai tudják, hogy milyen lehetőségeik vannak, és ezeket hogyan lehet a gyakorlatba is átültetni”- fogalmazott a hazai és nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkező szakember.

Elhangzott az is, hogy a közigazgatásban az uniós keretrendszernek köszönhetően egyre komplexebb feladatok vannak, amihez az eddigieknél is jobban át kell látni a teljes rendszer működését. „A közigazgatás egy összetett szakmai terület, ahol széleskörű kérdések megoldásával, hitelesen lehet a közt szolgálni” – hangsúlyozta Nyikos Györgyi.

Manapság számos olyan szakember dolgozik az állami szférában vagy a tudományos életben, akik korábban az NKE-n szereztek diplomát. Előbbire példa Dömötör Norbert Péter, az ITM Európai Uniós Fejlesztésekért Felelős Államtitkárság kabinetfőnöke, utóbbira pedig Marsai Viktor, az ÁNTK Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszék oktatója. Az online nyílt napon velük is készült beszélgetés, mint ahogy Tischler Zoltánnal, a kar Dékáni Hivatal Oktatásszervezési Osztályának vezetőjével, aki a képzésekről beszélt részletesebben.

Az online nyílt nap teljes felvétele ITT nézhető meg.

Az NKE következő nyílt napja november 27-én lesz, amikor a Rendészettudományi Kar mutatkozik be.

 

Szöveg: Pap Melinda

Fotó: Szilágyi Dénes