NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

NKE delegáció Japánban

2020. február 8-14. között Nagyné Rózsa Erzsébet és Bartók András, az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatói tanulmányúton jártak Tokióban. Az út során – február 10-én - konzultációt folytattak Prof Tatsujiro Suzukival, a Nagaszaki Egyetem Nukleáris Fegyverek Betiltását Kutató Központjával (RECNA), akivel egyrészt a japán fegyveres erők helyzetéről, másrészt a japán belpolitika jelenlegi fő kérdéséről, az alkotmány módosításról konzultáltak.

Február 11-én az NKE oktatói egy tanulmányi kiránduláson vettek részt a yokosuka-i hadikikötőben, a japán Tengeri Önvédelmi-haderő (JMSDF), valamint a Japánban állomásozó amerikai haditengerészeti erők legjelentősebb támaszpontján. A hadikikötő engedéllyel látogatható részleteinek megtekintése mellett a JMSDF állománya részéről előadást hallgattak meg Japán védelempolitikájáról, a fegyverrendszerek nyilvános adatairól, a japán-amerikai szövetség logisztikai és infrastruktúra megosztási aspektusairól.

Február 12-én az oktatók látogatást tettek a tokiói magyar nagykövetségen, ahol Gelényi-Martinez Alyna elsőbeosztott és Dr. Hosszú Hortenzia tudományos- és technológiai attasé asszonyok fogadták az NKE oktatóit. A nagykövetség előzetes felkérésére az oktatók a tokiói követség mellett működő Magyar Intézetben nyilvános előadást tartottak kutatási témáikban, Nagyné Rózsa Erzsébet „Irán és az ázsiai hatalmak” címmel, Bartók András pedig Kína, Japán és Tajvan védelempolitikáiról tartott beszámolót.

Február 13-án az NKE oktatói a Japán Külügyi Intézetbe látogattak el, ahol Takeshi Miyai és Ryosuke Hanada kutatókkal tartottak egy kétórás megbeszélést a japán kül- és belpolitika aktuális kérdéseiről.

A látogatás során a korábbi budapesti iráni nagykövet, Banihashemi úr, jelenleg kulturális attasé, meghívására Nagyné Rózsa Erzsébet és Bartók András részt vettek a tokiói iráni nagykövetségen az iráni iszlám forradalom évfordulóján szervezett fogadáson, ahol alkalmuk volt megismerkedni a Közel-Kelettel foglalkozó japán kutatókkal is.