NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Közszolgálati életpályák az Európai Unióban

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem 18 hallgatója vett részt február közepén az ÁNTK Emberi Erőforrás Tanszék Közszolgálati, HR és Integritás Tudományos Diákköre által szervezett brüsszeli szakmai kiránduláson. A szakmai tanulmányút célja, hogy a résztvevő hallgatók megismerjék az európai uniós és a kapcsolódó magyar szervek által kínált közszolgálati életpályákat, valamint az uniós intézmények működését.

A tudományos diákkör hallgatóit Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletén Czeti András, az EU intézményi HR ügyekkel és képzési programokkal foglalkozó tanácsosa fogadta, aki hangsúlyozta, hogy bár a magyar szakdiplomaták különböző tárcáktól és szakterületekről érkeznek, valamennyiükkel kapcsolatban alapvető követelmény az uniós döntéshozatali folyamat ismerete és a nyelvtudás.

Az Európai Bizottság, és ezen belül is Várhelyi Olivér magyar uniós biztos munkáját a biztosi kabinet két munkatársa, Horváth Szabolcs és Voller-Szenci Ildikó mutatták be. A szakértők saját karrierpályájukon kívül ismertették az uniós szomszédságpolitika és bővítés aktuális kérdéseit. Olyan érdekes témákról volt szó többek között, hogy miként küzdhető le a „bővítési fáradtság”, hogyan készülnek a bővítésre vonatkozó új stratégiai keretek, vagy, hogy lesz-e a magyar biztosnak feladata az Egyesült Királysággal kapcsolatban a Brexit után.

A szakmai látogatás második napján az NKE hallgatói először egy interaktív látogatóközpontban követhették nyomon az Európai Unió fejlődését, majd Linder Bálint, az Európai Parlament látogatóközpontjának munkatársa segítségével ismerték meg a Parlament működését, valamint az egyetemi hallgatók számára nyitva álló gyakornoki programokat és munkalehetőségeket.

A sikeres program zárásaként az NKE hallgatóinak arra is volt lehetőségük, hogy készülő tudományos diákköri dolgozatukhoz interjúkat készítsenek az Állandó Képviselet adott területért felelős szakdiplomatáival.

 

Szöveg: Klotz Péter