NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Őszi könyvszüret az NKE-n

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar Európai Köz- és Magánjogi Tanszékének munkatársai nemrégiben megjelent könyveit, publikációit mutatták be az érdeklődőknek az intézmény Orczy úti kollégiumában. A második alkalommal megtartott őszi könyvszüreten bemutatott művek témái közvetve vagy közvetlenül az Európai Unióhoz kapcsolódnak.

„A tanszék terméseit szüreteljük a mai napon”- köszöntötte a jelenlévőket Strihó Krisztina, a tanszék tudományos munkatársa, aki beszédében szólt az Európai Unió előtt álló kihívásokról és az új Európai Bizottságról. Utóbbi kapcsán megjegyezte, hogy az új összetételű bizottság prioritásként fogalmazta meg a következő évek feladatai kapcsán a klímavédelmet, a zöldügyet, a digitalizáció témakörét és ígéretet tett egy úgynevezett migránspaktum létrehozására is. Mindezen kérdések azért is fontosak, mert az utóbbi időben az EU gazdaságilag versenyhátrányba került az USA-val és Kínával szemben, mondhatni Európa helyben topog, működésében a széthúzás számos jelét mutatja.

A rendezvényen több könyvet is bemutattak, közülük elsőként Szegedi László egyetemi adjunktus művét, amely a közigazgatási bírói jogvédelemről szól. A szerző azt taglalja a könyvben, hogy mennyire eltérő jogvédelmi mércék vannak az EU jogának tagállami és uniós végrehajtása során. Az eseményen a résztvevők megismerkedhettek a Bóka János, Gombos Katalin és Szegedi László által jegyzett, az EU intézményrendszere című művel is, amely a Dialóg Campus Kiadó gondozásában jelent meg.

Gombos Katalinnak az Európai Unió jogrendszeréről írt könyvét Darák Péter, a Kúria elnöke méltatta. Az esemény záróakkordjaként Bóka János, Gombos Katalin, Papp Tekla és Pomeisl András József: Commercial and Economic Law in Hungary című könyve kapcsán beszélgettek a szerzők.

 

Szöveg: Szöőr Ádám

Fotó: Szilágyi Dénes