NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

NKE-s sikerek a Nemzeti Kiberversenyen

Rangos helyezéseket értek el a  Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói a Nemzeti Kiberversenyen. Az első helyezett csapat 2020 áprilisában, az Atlanti Tanács által szervezett megmérettetésen képviselheti az Egyetemet.

Az NKE hallgatói évek óta rendszeres visszatérői a Nemzeti Kiberversenynek, amelyen a csapatoknak egy képzeletbeli komplex kibertámadás kezelésében kell a politikai döntéshozók számára megoldási javaslatokat készíteniük. Bár a versenyen a csapatoknak alapvetően stratégiai, jogi, intézményi, geopolitikai aspektusból kell az incidensmenedzsmenttel kapcsolatos alternatívákat kidolgozniuk, tavaly óta megjelentek a műszaki jellegű feladatok is. A verseny népszerűségét mi sem mutatja jobban, mint hogy több csapatban alapszakos, elsőéves hallgatók is részt vettek.

A november 19-20-i verseny elődöntőjébe 10 csapat jutott tovább, amely közül hat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóiból állt össze. Öt csapat az Államtudományi és Nemzetközi Kar hallgatóiból verbuválódott, döntő többségük a Nemzetbiztonsági Szakkollégium Kiber és Technológiai Kihívások Kutatósejt tagjai, egy pedig a Hadtudományi és Honvédtisztképző hallgatóiból szerveződött. Az ÁNTK-s hallgatók felkészítését Bányász Péter, az ÁNTK Közszolgálati és Infotechnológia Tanszék, illetve Tóth András, a HHK Híradó Tanszék oktatója, míg a HHK-s hallgatók esetében Mógor-Krózser Terézia százados, a HHK Híradó Tanszék oktatója végezte.

A döntőbe végül továbbjutó négy csapatból három az ÁNTK hallgatóiból állt. Az 1. helyezést a Team NUPS csapata (Szakos Judit, Kiss Adrienn, Ináncsi Mátyás, Katona Gergő), a 2. helyezést az Easter Bunnies csapata (Lendvai Tünde, Lőrincz Virág, Spiesz Bianka, Jáger Áron), a 3. helyezést pedig a CyberKnighte csapata (Harakály Fruzsina, Kovács Kinga Virág, Ruszkovics Patrik, Bokodi László) nyerte. A Legjobb Csapatmunka különdíját az Easter Bunnies szerezte meg, míg a Legjobb döntéshozatali dokumentum elkészítéséért a CyberKnights csapatát, a legjobb szóbeli prezentációért pedig a Team NUPS csapatát jutalmazták. Az első helyezett csapat 2020 áprilisában képviselheti Egyetemet az Atlanti Tanács által megrendezett Cyber 912 versenyen.