Tudomány mindenekfelett

NKE ÁNTK TDK börze

Tudományos Diákköri Börzét tartott az ÁNTK Kari Tudományos Diákköri Tanácsa 2019. október 15-én az NKE Oktatási Központjának aulájában. A rendezvény keretei között az ÁNTK-n újraszerveződött tudományos diákkörök bemutatkozása mellett a hallgatók meghallgathatták Dr. Smuk Péter egyetemi tanár, dékán, Prof. Dr. Kiss György egyetemi tanár, doktori iskola vezető és Szabó Mátyás egyetemi tanársegéd, OTDK I. helyezett és Pro Scientia aranyérmes tapasztalatait és tanácsait egy kerekasztal beszélgetés keretei között.

A TDK Börzén az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar tizenhat tudományos diákköre mutatkozhatott be. A hallgatók tájékozódhattak a TDK-ban folyó tudományos tevékenységről, a tervezett kutatásokról, a csatlakozási lehetőségekről, valamint a tudományos diákkörök által szervezett számos programról egyaránt.

A toborzás sikeres volt, a börzén több mint 270-en iratkoztak fel rendes, vagy pártoló tagként. Volt olyan hallgató, aki több TDK-ba is jelentkezett a vonzó lehetőségek miatt. A legsikeresebb toborzónak az Állam- és Jogtörténeti TDK bizonyult, 64 fős diákköri tagsággal.

Annak sem kell szomorkodni, aki most még nem csatlakozott egyik diákkörhöz sem, hiszen a feliratkozás folyamatos.

Miért érdemes TDK-zni? kerekasztal beszélgetés

A Tudományos Diákköri Börze keretein belül megtartott kerekasztal beszélgetés során olyan személyek osztották meg tapasztalataikat, akik a TDK-k világában igazán jártasak.

Majoros Petra KTDT hallgatói titkár moderálásával megtartott beszélgetés célja a hallgatók motiválása a diákköri mozgalomban való részvételre, TDK dolgozat megírására. Meghívott előadóink meggyőződése, hogy egy ilyen csapathoz való csatlakozás, a közös programok, illetve a dolgozat megírása hozzájárul ahhoz, hogy egy hallgató az egyetemi éveit minél hasznosabban és sikeresebben tudja eltölteni.

Rengeteg jó tanácsot kaphatott a hallgatóság többek között arról is, hogy mit kell mérlegelnie annak, aki TDK tag szeretne lenni, hogyan kell belekezdeni egy ITDK vagy OTDK dolgozat megírásába, milyen elszántság kell a kutatáshoz, vagy éppen milyen buktatókkal, nehézségekkel kell számolni.

Előadóink saját élettapasztalataikat megosztva próbálták buzdítani a diákokat, így elhangzottak tanulságos, olykor igazán vidám történetek is. Igazán motiváló volt hallgatni olyan emberek beszámolóit, akik valóban ismerik a téma minden szegletét, óriási lelkesedéssel beszélnek a TDK-ról és szívesen segítenek bárkinek elindulni ezen az úton.

Dr. Smuk Péter egyetemi tanár, az ÁNTK megbízott dékánja Mestertanár Aranyéremmel, Magyary Zoltán Posztdoktori Ösztöndíjjal, Kiváló TDK konzulens címmel és Publikációs Nívódíjjal is elismert professzor kiemelte a TDK közösségépítő szerepét. Akik most TDK versenyen indulnak, jövőben doktorandusz hallgatóként, doktorjelültként, majd oktatóként találkozhatnak egymással a konferenciákon.

Prof. Dr. Kiss György egyetemi tanár, doktori iskola vezető arról beszélt, hogy az évek során mennyit változott a TDK. A jól megválasztott téma, a megfelelő konzulens, az elszántság sikerekhez vezet. Vannak divatos, felkapott témák. A 2019-es OTDK-n bírálóként csupa GDPR témájú dolgozattal neveztek a tagozatába. Attól tartott, hogy sok egyforma dolgozatot kell véleményeznie, de szerencsére nem így történt. Minden hallgató hozzá tudta adni a témához az egyéni megközelítését.

Szabó Mátyás egyetemi tanársegéd, OTDK I. helyezett és Pro Scientia aranyérmes kezdő lépéseiről mesélt, hogyan választott témát, mi volt a személyes motivációja. Kiderült, hogy bátran lehet egyéni témát választani, nem kell ragaszkodni a jól bevált sémákhoz.

Előadóinknak ezúton is szeretnénk megköszönni a közreműködést, a diákköri tevékenység támogatását.

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, tájékozódjon a tudományos diákkörök küldetéséről és elérhetőségéről a kari honlapon (https://antk.uni-nke.hu/hallgatoknak/tudomanyos-diakkorok/kari-tudomanyos-diakkorok) vagy az NKE ÁNTK Tudományos diákkörök facebook oldalán!

Szerző: Dr. Orbán Anna KTDT-titkár


Címkék: 2019 TDK Börze