NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Malawi állami berendezkedéséről az NKE-n

Malawi történelméről és közjogi berendezkedéséről beszélt az Alkotmányjogi és Összehasonlító Közjogi TDK vendége a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Rober Kandulu, a Malawi Köztársaság Jogi Bizottságának munkatársa az intézményben tölti gyakornoki idejét.

Az előadó bemutatta az afrikai állam jelenkori történelmét és mai közjogi berendezkedését. A kontinens déli részén fekvő Malawi alapterülete szinte teljesen megegyezik hazánkéval, ám lakóinak száma majdnem kétszerese Magyarországénak. Idén ők is jubilálnak: 25 éve, 1994-ben történt rendszerváltásuk során léptek át diktatúrából demokráciába, amerikai mintára elnöki rendszert és bíróságok által végzett normakontrollt választva. A Jogi Bizottság a parlament elé beterjesztendő törvényjavaslatok előzetes alkotmányossági ellenőrzését végzi, ami jelentős munkateherrel is járhat, hiszen az egykamarás parlament évente mintegy 150-200 törvényt fogad el. A pártrendszer többnyire törzsi alapú, a pártok nem ideológiák, hanem etnikai csoportok mentén szerveződnek.

Az előadó a Nemzeti Közszolgálati Egyetemem tölti gyakornoki idejét a három európai egyetem (LUISS Rome, Complutense Madrid, UCL London) által szervezett EUPADRA-mesterképzés keretében folytatott tanulmányai részeként. Témavezetője az előadás moderátora, az NKE kutatója, Szabó Zsolt, aki az EUPADRA-program vendégprofesszora volt Rómában és Madridban. Az egyedülálló nemzetközi parlamenti és jogalkotási tanulmányi program hallgatói a világ minden pontjáról érkező parlamenti, vagy más alkotmányos szervnél dolgozó munkatársak.

Szöveg: Szabó Zsolt

Fotó: Szilágyi Dénes