NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Dél-amerikai előadó- és tanulmányúton járt az NKE kutatója

A parlamenti folyamatokról tájékozódott, valamint a jogalkotás aktuális kihívásairól is előadást tartott júliusi dél-amerikai tanulmányútján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa. Szabó Zsolt, az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar Alkotmányjogi és Összehasonlító Közjogi Tanszék kutatója a Nemzetközi Közjogi Társaság éves világkonferenciáján is előadást tartott.

A Nemzetközi Közjogi Társaság világkonferenciája az összehasonlító közjog legrangosabb seregszemléje, amelyet idén Santiago de Chilében rendeztek meg. Az eseményen Szabó Zsolt tudományos főmunkatárs parlamenti jogi tárgyú előadást tartott és panelt vezetett. A kutató ellátogatott a chilei parlamentbe is, amely nem a fővárosban, hanem az óceánparti Valparaisoban van, ahol a főtitkárság képviselői fogadták, és bemutatták a kétkamarás Kongresszus működését. Buenos Airesben szintén módja nyílt a Szenátust megtekinteni, és tájékozódni a parlamenti folyamatokról.

Az NKE oktatója ezt követően a brazíliai Curitiba városának két jogi karán (Pontifícia Universidade Católica do Paraná, UniBrasil) is angol nyelvű előadást tartott a jogalkotás aktuális kihívásairól és a magyar gyakorlatról. A brazil egyetemeken szívesen hallanak európai témákról, ezen belül Közép-Európa a demokratizálódási folyamat hasonlóságai miatt külön érdekes számukra. Útja során Szabó Zsolt három nagyvárosban, Santiagoban, Buenos Airesben és Sao Paoloban is találkozott a helyi magyar közösséggel, és a rendszerváltás 30 éves évfordulójára tekintettel ismeretterjesztő előadást tartott az elmúlt három évtized alkotmányozási folyamatairól és az Alaptörvényről. „A magyar közösségek szívesen veszik, ha az anyaországból előadó, látogató érkezik, igen aktívak, érdeklődőek, előadásaimon sok kérdést tettek fel. Az idősebb, gyermekként emigrált generáció remekül beszél magyarul, gyermekeik azonban egyre kevésbé” – foglalta össze honlapunknak a látogatás tapasztalatait Szabó Zsolt.

 

Szöveg: Tasi Tibor

Fotó: Szabó Zsolt