NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Vonzások és taszítások, Oroszország és Európa kapcsolata

2024. február 22-én az M5 "Ez itt a kérdés" műsorának egyik vendége volt Prof. Dr. Sashalmi Endre, a PTE BTK Középkori és Koraújkori Tanszékének egyetemi tanára, az NKE Oroszország Története Kutatóműhely vezetője.

A műsor "Vonzások és taszítások, Oroszország és Európa kapcsolata" címmel ennek a viszonynak a történelmi alakulásával foglalkozott a középkortól napjainkig. Az összesen négy meghívott szakértő közel egy órában azokra a kérdésekre próbált választ adni, hogy mik az orosz gondolkodás sajátosságai, illetve milyen korszakokon átívelő elemek fedezhetők fel a hatalomról, az államról, valamint a geopolitikáról  alkotott orosz elképzelésekben.

A műsor moderátora ennek során  megemlítette Sashalmi Professzor 2022-ben megjelent angol nyelvű könyvét (Russian Notion of Power and State in a European Perspective 1462-1725. Assessing the Significance of Peter' Reign. Boston, Academic Studies Press), amely a kérdés történeti gyökereit tárja fel, egyúttal azonban reflektál annak 20. és 21. századi vonatkozásaira is.

Az említett kötetet 2023 őszén az Év Publikációs Díjával ismerték el: https://antk.uni-nke.hu/hirek/2023/10/17/az-ev-publikacios-dijaval-ismertek-el-az-oroszorszag-tortenete-kutatomuhely-vezetojenek-kutatasat

Az adás elérhető az alábbi linken keresztül: https://mediaklikk.hu/video/2024/02/22/oroszorszag-es-europa-viszonyanak-tortenelmi-valtozasai-ez-itt-a-kerdes-2024-februar-22