NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Az Unió arca és hangja – TDK látogatás az Európai Ügyek Minisztériumában

Magyarország 2024. második félévében tölti be az Európai Unió (EU) Tanácsának elnök posztját, vagyis hat hónapig hazánk lesz az Unió arca és hangja. Ez alkalomból a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karának 30 hallgatója az Emberi Erőforrás Tanszék, valamint a Közszolgálati, HR és Integritás TDK szervezésében szakmai látogatáson ismerhette meg az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának munkáját február 24-én.

Bólya Boglárka, a magyar EU-elnökség előkészítésében és lebonyolításában a személyzeti képzésért, személyügyi koordinációért, valamint a társadalmi szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős miniszteri biztos bemutatta az európai uniós tárca feladat- és hatáskörének sokrétűségét, továbbá a hallgatók egy előadáson nyerhettek betekintést a magyar elnökség személyzetpolitikai előkészítésébe, az elnökségi stáb felkészítésébe és képzésébe, az elnökség várható súlypontjaiba, továbbá hallhattak az uniós intézmények ciklusváltásának időszakáról is.

Lakatos Márk szakdiplomata online jelentkezett be a hallgatókhoz Brüsszelből, aki az uniós intézmények mellett működő Állandó Képviselet feladatát és a brüsszeli mindennapokat ismertette. Elhangzott, hogy az EU komplex intézményrendszerében feladatuk kiemelt, hiszen hazánk érdekeit képviselik, miközben a 27 tagállam közös álláspontját hangolják össze.  

A program lehetőséget nyújtott az NKE hallgatói számára, hogy a gyakorlatban is megismerjék az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának működését és közvetlenül nyerjenek tapasztalatokat az elnökség előkészítő folyamatairól.

 

Szöveg: Kamrás István


Címkék: EU-elnökség