Erasmusról általában

Az Erasmus+ program az európai oktatás, képzés, ifjúságpolitika és sport támogatására irányuló uniós program, mely 2017-ben ünnepelte 30. évfordulóját. Az Európai Unió egyik legsikeresebb programja a jelenlegi ciklusban közel 15 milliárd eurós támogatással több mint négy millió európai polgárnak, köztük hallgatóknak, gyakornokoknak, önkénteseknek, fiataloknak, tanulóknak, felnőtt tanulóknak, tanároknak, pedagógusoknak, egyetemi oktatóknak, trénereknek, ifjúsági munkásoknak, oktatási, képzési vagy ifjúsági területen működő szervezetek munkatársainak biztosítja a lehetőséget, hogy tanulmányaik vagy munkavégzésük során egy másik ország oktatási vagy munkahelyi gyakorlatával ismerkedjenek meg. A megszerzett új ismereteket és jó gyakorlatokat pedig hazatértük után beépíthetik tanulmányaikba vagy munkájukba. Az Erasmus+ programban való részvétel ma már a karrierépítés fontos mérföldköve. 

2015-től kibővült a program, melynek következtében már nemcsak a programországokba (Európai Unió országai + Törökország, Norvégia, Lichtenstein, Izland, Macedónia), hanem az ún. partnerországokba (vagyis bárhová) lehet mobilitásra menni az egyetemi pályázattól függően.

Az Európai Bizottság a 2021-2027 közötti időszakra szóló költségvetésében kiemelt figyelmet szentel az Erasmus+ program fejlesztésének. A programra fordított összeg a tervek szerint megduplázódik és új akciótervek is indulnak, hogy a 2017-es Gothenburg Social Summit keretében kitűzött célokat elérjék.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem minden évben pályázatot nyújt be a Tempus Közalapítványhoz, hogy az NKE egyetemi polgárai, így az ÁKK hallgatói és munkatársai is részesülhessenek a program nyújtotta előnyökből. Az egyetem fennállása óta már számos hallgató és oktató vehetett részt a számára biztosított mobilitási lehetőségekben:

  • Hallgatói tanulmányi célú mobilitás
  • Hallgatói szakmai gyakorlat
  • Munkatársi oktatási célú mobilitás
  • Munkatársi képzési célú mobilitás

A pályázatok kiírására évente kétszer (februárban és szeptemberben) kerül sor. A program részvételi feltételeiről az alábbi menüpontokban lehet további információt szerezni: