NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

„Comparison of the Chinese and the European Modernization” – nemzetközi konferencia az NKE szervezésében

2022. december 16-án került megrendezésre a „Comparison of the Chinese and the European Modernization” c. nemzetközi konferencia a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karának Kína-tanulmányok Tanszéke, a kínai Tongji Egyetem (Shanghai), valamint a magyar Külügyi és Külgazdasági Intézet szervezésében, online formában, angol nyelven.

A konferencián megnyitó beszédet mondott Dr. Baranyi Tamás Péter, a Külügyi és Külgazdasági Intézet stratégiai igazgatóhelyettese, Dr. Zachar Péter Krisztián, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karának nemzetközi dékánhelyettese, valamint Zhong Zhenming, a Tongji Egyetem „School of Politics and International Relations” karának dékánhelyettese.

A konferencia nyitóelőadását „The two paths of modernisation of the ICT sector (1990-2020): a comparison of the Chinese and Hungarian examples” címmel Bánhidi Ferenc, a Hírközlési Hatóság korábbi elnökhelyettese, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, az ÁNTK Kína-tanulmányok Tanszék mellett működő Kína-stratégia Kutatási Munkacsoport vezető kutatója tartotta.

A tudományos konferencia előadói áttekintették az európai, azon belül is a magyar, valamint a kínai modernizáció történetét, főbb mozgatórugóit, kapcsolódási pontjait, aktuális helyzetét és jelenlegi kihívásait. Emellett számos lényeges részterülethez, kulcskérdéshez kapcsolódó további témakört is érintettek az előadások, így pl. a szegénység mérséklésével, felszámolásával összefüggő kínai eredmények értékelését, az Egy övezet, egy út kezdeményezéshez kapcsolódó értelmezési kérdéseket, valamint a magyar-kínai szakterületi együttműködési lehetőségeket.

Az NKE részéről a konferencia másik előadója Horváthné Varga Polyák Csilla volt, az ÁNTK Kína-tanulmányok Tanszék, illetőleg a Kína-stratégia Kutatási Munkacsoport kutatója, előadásában az elmúlt évtizedekben lezajlott magyar és kínai modernizációs folyamatok hasonlóságait, különbözőségeit és az azonosítható főbb kapcsolódási pontokat elemezte.

 

 

 

 

 

 

 


Címkék: ÁNTK