NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Adatredukciós és csoportosító eljárások módszertani alapjai

Az egyes adatredukciós, valamint csoportosító eljárások módszertani alapjai képezték a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar (ÁNTK) Közgazdaságtani és Nemzetközi Gazdaságtani Tanszéke, valamint a Közgazdaságtani és Nemzetközi Gazdaságtani TDK november 23-án tartott II. Módszertani Workshopjának fő irányvonalát.

A rendezvényen Marton Ádám, az NKE ÁNTK Közgazdaságtani és Nemzetközi Gazdaságtani Tanszékének tanársegédje hangsúlyozta: napjainkban egyre több és több adat áll rendelkezésünkre strukturált és nem strukturált formában, melyek elemzése számos lehetőséget rejt magában, ugyanakkor különböző kihívásokkal is bír. A megnövekedett adatmennyiség több olyan elérhető változó kialakítását is lehetővé teszi (pl. puha mutatók egyre szélesebb körű használata), mely megteremti egy-egy vizsgálati kérdéskör komplexebb formában történő elemzését. Az adatredukciós és csoportosító eljárások a megnövekedett adat-, és változómennyiség módszertani kezelését teszik lehetővé. E vizsgálati módszerek ugyanakkor széles spektrumon mozognak. A workshop keretei között ezen empirikus elemzési keretek alapjaiba nyerhettek betekintést a résztvevők. Szó esett a faktorelemzés különböző metódusairól, valamint a csoportosító eljárások közül a diszkriminancia-elemzés és a klaszterelemzés lehetőségeiről is. A résztvevők betekintést nyerhettek az egyes módszerek elméleti hátterébe, főbb jellemzőibe, valamint egy-egy empirikus esetpéldán keresztül megismerkedhettek azok gyakorlati összefüggéseivel és értelmezési keretrendszerével is.

Az ÁNTK Közgazdaságtani és Nemzetközi Gazdaságtani Tanszékének, valamint a Közgazdaságtani és Nemzetközi Gazdaságtani TDK módszertani rendezvénysorozata a tavaszi félévben folytatódik, ahol olyan módszertani témakörök kerülnek górcső alá, mint a kétváltozós és többváltozós regressziószámítás és az eseményelemzés.

 

Szöveg: Marton Ádám