NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Külügyi Klub: Kirgizisztán helyzete és kapcsolata hazánkkal

Új formában jelentkezett a Magyar Diplomáciai Akadémia (MDA) Külügyi Klub elnevezésű sorozata, a Ludovika Főépület John Lukacs Társalgójában november 22-én. A Kirgiz Köztársaság képviseletében a kirgiz Diplomáciai Akadémia vezetőivel és a Stipendium Hungaricum által Magyarországon tanuló kirgiz hallgatókkal folytattak kerekasztal-beszélgetést, melynek célja a két ország politikájának, egymással való kapcsolatának és lehetséges együttműködésének mélyebb megértése volt. 

Az MDA hallgatói kérdéseket tehettek fel a delegáció tagjainak, mely által szól esett a posztszovjet térségbe tartozó Kirgizisztán külpolitikájának alkalmazkodóképességéről, ennek kapcsán a vendégek hangsúlyozták: „az ország rugalmasságát a diplomáciai fejlődés jelentheti.”

A hazánk és Kirgizisztán közötti kapcsolatról a delegáció tagjai úgy vélekedtek: „Közép-Ázsia esetében Magyarország jelenti a kapcsolódást Európához.” E híd-hasonlatot megerősítve leszögezték: az orosz gázszállítás számukra is meghatározó, hiszen az ország mindössze a vízenergia segítségével képes ellátni lakosságát, ugyanakkor például a mezőgazdasági kérdésekben nincs minden esetben egyetértés. Említésre került a magyar külgazdasági és külügyminiszter kirgiz fővárosban tett novemberi látogatása is, ahol a kétoldalú gazdasági kapcsolatok erősítésére koncentráltak.

A kirgiz külpolitikai veszélyeket érintve hangsúlyozták: az Iszlám Állam térnyerése – mely Afganisztán „elesésével” erősödött – a Kirgiz Köztársaság biztonságát is veszélyezteti.

A Magyar Diplomáciai Akadémia Diplomataképző Programja széleskörű, versenyképes tudást kínál mindazoknak, akik a magyar diplomáciai karban kívánnak dolgozni, és a magyar nemzeti és gazdasági érdekeket akarják képviselni a világban. A Program célja, hogy a képzést sikeresen teljesítő hallgatók a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársai legyenek.

 

Szöveg: Pap Melinda Patrícia

Fotó: Szilágyi Dénes