NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Államtudományi doktorokat avattak az NKE-n

Államtudományi osztatlan mesterképzési szakon végzett hallgatókat avatott doktorrá Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora és Smuk Péter dékán pénteken a Ludovika Arénában, az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar (ÁNTK) oklevélátadó ünnepségén. Az eseményen közigazgatás-szervező és nemzetközi igazgatási alapképzési, közigazgatási, fejlesztéspolitikai programmenedzsment, International Public Service Relations, közgazdálkodás és közpolitika, nemzetközi közszolgálati kapcsolatok, továbbá a nemzetközi tanulmányok mesterképzési szakokon eredményesen végzett közel 300 hallgató vehette oklevelét.

Az Elnökség és az egyetemi jelképek bevonulását követően a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora köszöntötte a végzős hallgatókat: „Az egyetem nem készíthette fel Önöket arra, hogy egy adott helyzetben pontosan mi a helyes cselekvés, de arra igen, hogy képesek legyenek megtalálni a boldogulás útját, és tudják, hogy milyen úton juthatnak el a megfelelő döntéshez” – mondta Koltay András. „Önök felismerték, hogy a hagyomány, a múlt öröksége, keret és lehetőség, melyet önök töltenek meg tartalommal – folytatta a rektor. Az NKE vezetője arra is kitért, hogy a most végzettek nehezített körülmények között szerezték meg diplomájukat, és úgy véli, ezzel is bizonyították, hogy megvan bennük az erő, a hit és az elszántság, hogy legjobb tudásuk szerint építsék a jövőt, és aktív alakítói legyenek a világ történéseinek. „Önök lesznek azok, akik a prosperitás éveiben, vagy éppen a nehéz időkben helytállnak. Megéreznek és megértenek valamit a világból, annak komplexitásából és elkezdik megtalálni saját helyüket” – zárta gondolatait Koltay András rektor.

A rendezvényen ünnepi beszédet mondott a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, stratégiai és parlamenti államtitkára. Orbán Balázs kiemelte, hogy fel kell vérteznünk magunkat a változó kor kihívásaival szemben. A pandémiás időszak komoly terhet rótt a magyar államra és az állampolgárokra, amely rádöbbentette az embereket arra, hogy személyes találkozások, nemzeti közösséget erősítő élmények nélkül nem lehet létezni. A miniszterhelyettes hangsúlyozta, a járvány leküzdésében elengedhetetlen szerepe volt az államnak, mert a polgárok egyedül nem tudtak volna ellenállni, a nemzetközi szervezetek pedig nem voltak képesek gyors választ és segítséget nyújtani. „A nemzetállamok a leginkább alkalmasak arra, hogy a polgárok érdekeit képviseljék az illékonnyá váló globális térben, és az állam működésében felbecsülhetetlen szerepe lesz az idén végzett hallgatóknak is” – fogalmazott Orbán Balázs államtitkár.

Smuk Péter ünnepi beszédében erkölcsi és szakmai útravalóval látta el a hallgatókat. Arra kérte őket, hogy mindig úgy cselekedjenek, hogy azzal másnak nem ártanak, az itt és a jövőben megszerzett tudásukkal pedig szolgálják hazájukat. Az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karán dékánja a többi között beszélt a kar kétéves múltjáról, melyről úgy véli: „Az ÁNTK képzései hosszú távon is sikeresek lesznek, mert megfelelő keretet tudnak biztosítani a tanuláshoz és az oktatáshoz.”

A végzett hallgatók nevében Szaplonczay Eufémia búcsúzott a vezetőségtől, az oktatóktól és hallgatótársaitól. A nemzetközi igazgatási szakon végzett hallgató azt mondta: az öröm, a szomorúság, a megkönnyebbülés és az eufória érzése mellett némi keserűség is vegyül a búcsúba, mert a jelenlévők képzésük jelentős részét otthonról folytatták, melynek pótlására talán sosem kerülhet sor.

Az oklevelek átadásán túl doktorrá avatták az államtudományi osztatlan mesterképzési szakon végzett hallgatókat is. Az NKE Államtudományi és Közigazgatási Kara több évtizedes szünet után, a hagyományt felelevenítve, de modern formában indította újra az államtudományi doktori képzést 2017-ben azzal a céllal, hogy felkészítést adjon állami, és akár vezetői munkakörök betöltésére. Az ötéves osztatlan mesterképzés célja az is, hogy a szakon végzettek képesek legyenek bármelyik ágazatban tervezési, stratégiai, elemzési és jogi feladatok ellátására. Az időközben Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karrá bővült intézményben a tanulmányaikat négy évvel ezelőtt megkezdett hallgatók közül a kreditelismeréseknek köszönhetően huszonhét hallgató fejezte be tanulmányait, írta meg szakdolgozatát és tett eredményes záróvizsgát.

A hagyományokhoz híven idén is díjazták a kimagasló teljesítményt nyújtó oktatókat, munkatársakat és hallgatókat. A kitüntetettek kari elismerésüket Smuk Pétertől, az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar dékánjától vehették át: Biró Marcell államtitkárt és Lentner Csaba egyetemi tanárt Magyary Zoltán-emlékéremmel, Kelemen Ferencet, az egykori Államigazgatási Főiskola első főigazgatóját Lőrincz Lajos-posztumusz emlékgyűrűvel, Gazdag Ferenc professzor emeritust Batthyány Kázmér-emléktoll ezüst fokozatával, Szemlér Tamás egyetemi docenst és Kárpáti Janka Judit osztályvezetőt pedig Pro Publico Bono kitüntetéssel jutalmazták munkájukért. Dékáni Dicsérő Oklevelet vehetettek át Pásztor Szabolcs egyetemi docens, Kovács Milán, az ÁNTK Dékáni Hivatal munkatársa, valamint Apró Richárd hallgató, illetve Kari Tanácsi Dicsérő Oklevélben részesültek Gorosics Dóra, Németh Eszter és Szaplonczay Eufémia hallgatók. A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság Hallgatói Díját a szervezet elnöke, Borsó Tibor adta át Dancsok Petra hallgató számára.

Fodor Márk Joszipovicstól, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökétől vehették át elismerésüket azon hallgatók, akik munkájukkal kiemelkedő eredményt értek el közösségi, szakmai-tudományos, sport vagy kulturális területen. Az Egyetemi Közösségi díjat Kosztrihán Dávid érdemelte ki, a Pro Juventute Ösztöndíjat Vladár Veronika Fanni, a Hallgatói Tudományos Ösztöndíjat Dub Máté, a Hallgatói Sport- és Kulturális Ösztöndíjat Gáspár Júlia, az Egyetemi Szakmai Ösztöndíjat pedig Kiss Rebeka vehette át. A hallgatók szavazatai alapján az Év Tanára címet idén Méhes Tamás adjunktusnak adták át.

Az eseményen közreműködött Farkas Izsák hegedűművész.

A július 9-i oklevélátadóról készített felvétel ITT nézhető vissza.

 

Szöveg: Zavodnyik Blanka

Fotó: Szilágyi Dénes