Elektronikus demokrácia- CEEEGOV DAYS 2019

A Közép- és Kelet-európai elektronikus demokráciáról és elektronikus kormányzásról tartanak május 2-án és 3-án nemzetközi konferenciát a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Az intézmény által immáron hatodik alkalommal megszervezett tudományos tanácskozás egyik fő témája idén a kibervédelem.

A magyar elektronikus közigazgatás jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, a nemzetközi összehasonlítások szerint azonban még mindig jelentős a lemaradásunk más államokhoz viszonyítva. Az idei konferencián a szakemberek mellett a döntéshozók is számos ötletet és jó gyakorlatot meríthetnek az előadásokból. A két nap alatt, 14 szakmai szekcióban több mint 40 prezentációt hallgathatnak meg az érdeklődők. Köszöntőjében Koltay András a technológiai fejlődés mellett a humán tényező szerepére hívta fel a figyelmet. Az NKE rektora szerint a kormányzatnak és a felsőoktatásnak nagy a felelőssége abban, hogy a lehető legjobban készítsék fel a közszolgálatban dolgozókat az új típusú kihívásokra. Natalia Panina, az SAP közép- és kelet-európai közigazgatási és egészségügyi területének igazgatója előadásában az e-részvétel és a felhőszolgáltatásokon alapuló adatkezelés lehetőségeit és felhasználhatóságát emelte ki a közszolgáltatásokban, amire az alkalmazott ERP rendszerek lehetőséget biztosíthatnak. Martin Fodor, Bristol város tanácsosa és az Európa Tanács önkormányzati és regionális kormányzati kongresszusának tagja a politikai döntéshozók szerepét hangsúlyozta annak érdekében, hogy a technikai lehetőségeket leginkább az állampolgárok érdekében használják fel, minimalizálva a visszaéléseket. Ronald Bieber, az Osztrák Számítástechnikai Társaság főtitkára a nyílt adathozzáférés tendenciáját és lehetőségeit hangsúlyozta a tudományos publikációk terén.

A CEEeGov Days 2019 konferencián a hazai szakemberek mellett olyan neves külföldi előadók gondolatait is megismerhették a résztvevők, mint például a többszörös „Best Paper Award”- díjas Alois Paulin, aki a kvantum költségvetésről szólt, vagy a szintén többszörös díjazott Catalin Vrabie, aki az okosvárosokkal kapcsolatos legújabb fejlesztésekről tartott előadást. Emellett szó volt például a mobil elektronikus kormányzásról, a közösségi média állami szabályozásának lehetőségeiről és a digitális kompetenciák rendészeti alkalmazásáról is. A tudományos tanácskozás idei fő témája a kibervédelem, amelyhez kapcsolódóan a BME főépületében tartottak panelbeszélgetést. A pénteki záróeseményen pedig – immáron hagyományos módon – sor kerül a legjobb elméleti, ill. gyakorlati tanulmány és egy „közönségkedvenc” díjazására.

 

Szöveg: Szöőr Ádám

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: CeeGov 2019