Pályakezdőként szakmai tapasztalattal? Nem lehetetlen!

Pályázati felhívás a 2018/19-es tanév tavaszi félévére

Te is találkoztál már olyan álláshirdetéssel, ahol szakmai gyakorlattal rendelkező pályakezdőket kerestek? Az elképzelés nem teljesen irreális, hiszen az egyetemi évek alatt is szerezhetsz munkatapasztalatot: gyakornokként. Ráadásul ezt külföldön is megteheted, így közben világot láthatsz, nyelvet tanulhatsz, és még ösztöndíjat is kaphatsz mindehhez.

  • Megéri külföldön tölteni a szakmai gyakorlatot?

Mindenképpen, hiszen a külföldön végzett szakmai gyakorlat pluszt is ad az álláskeresésnél. Az Európai Bizottság hatástanulmánya szerint gyorsabb előmenetelre számíthatnak, és már a munkába álláskor nagyobb felelősséggel járó feladatokat kapnak azok a fiatalok, akik kipróbálták magukat egy külföldi cégnél, vállalkozásnál vagy szervezetnél.

  • Miért jobb ez, mintha itthon lennék gyakornok?

Sokat lehet belőle profitálni – mind szakmai téren, mind a személyiségfejlődés, a nyelvtudás és a kapcsolatok tekintetében. Az elhelyezkedésnél fontos szempont, hogy belekóstoltál egy másik országban működő cég vagy intézmény életébe, megismerted az ottani munkahelyi kultúrát, és önállóan boldogultál idegen környezetben. Nem mellesleg, óriási kalandban lehet részed, és még ösztöndíjat is kaphatsz a szakmai gyakorlat idejére!

  • Csak a kötelező szakmai gyakorlatot lehet ezzel kiváltani?

Nem, szakmai gyakorlati ösztöndíjra azok a felsőoktatási hallgatók is jelentkezhetnek, akik szeretnének munkatapasztalatot szerezni a szakterületükön, speciális témák iránt érdeklődnek, vagy akár önkéntesként dolgoznának egy külföldi szervezetnél.

Az Államtudományi és Közigazgatási Kar hallgatói nemzetközi szakmai gyakorlattal kapcsolatos kari tudnivalókat a A kötelező szakmai gyakorlat kódexében tanulmányozhatják, ahol. az 5. fejezet foglalkozik ezzel a témával.

  • Hogyan keress szakmai gyakorlati helyet?

A Campus Mundi Facebook oldalon minden csütörtökön szakmai gyakorlati helyeket közzé tevő nemzetközi portálokat oszt meg a Tempus Közalapítvány, ezzel is segítve a hallgatókat a gyakorlati helyek keresésében. A honlapon létrehoztak egy folyamatosan bővülő gyűjtőoldalt is, hogy megkönnyítsék a hallgatóknak a gyakorlati helyek keresését. A „Hogyan keress szakmai gyakorlati helyet?” oldal elérhetősége: TKA.hu > Hallgatóknak > Campus Mundi > Szakmai gyakorlat > Hogyan keress szakmai gyakorlati helyet?

  • Hogyan finanszírozhatod a szakmai gyakorlat költségeit?

Jelenleg az alábbi lehetőségek közül lehet válogatni. További részletekről a kari koordinátornál lehet érdeklődni.

  • Erasmus+ program keretében az Európai Unió országaiba - pályázat évente kétszer (március, szeptember) megjelenő felhívásra az egyetemen
  • Campus Mundi program keretében a világ valamennyi országába - a pályázat folyamatos a Tempus Közalapítványnál