Erasmus+ Segíthetek - Gyakran ismételt kérdések

     

A kar oktatói, hallgatói és munkatársai szívesen válaszolnak a feltett kérdésekre. Ne habozz, kérdezz, ha a fenti kivtűzők valamelyikét látod.
 

Pályázatokról általában

Hol találok nyomtatványokat a jelentkezéshez?

 • A pályázatok nagy többsége online nyújtható be. Az online pályázathoz is szükség van azonban igazolásokra. Az igazolásokhoz általában adnak mintát a pályázatot kiíró szervezetek.
  • Ha a kiírásban szerepel mintadokumentum, akkor mindenképpen azt kell használni. Ellenkező esetben formai hibás lehet a pályázat.
  • Ha a kiírásban nem szerepel mintadokumentum, akkor az igazoló szervezet által kiállított dokumentumot fogadja el a kiíró szervezet.

Milyen ösztöndíjakra pályázhatok?

Az egyetem több fórumon igyekszik közzétenni az egyetem és más szervezetek, intézmények által meghirdetett ösztöndíjas és egyéb lehetőségeket. Ezek a fórumok: honlap (központi és kari), NKE hírlevél, Neptun üzenet, plakát a közösségi helyiségekben, a nemzetközi tevékenységek koordinálásával foglalkozó szervezeti egységek faliújságjai, stb. Ha e-mailed érkezik, nem dobd a leveleket azonnal a szemetesbe, előbb vess rájuk egy pillantást, esetleg egy jó lehetőségről kapsz értesítést.

Erasmus+

Első éves BA / ÁTMA hallgató vagyok, pályázhatok-e az őszi pótpályázaton?

 • Nem, mivel a pályázati időszakban legalább egy lezárt félévvel kell rendelkezni. I. éves BA és ÁTMA hallgatók a tavaszi fordulóban nyújthatnak be először pályázatot.
 • Aki korábban már szerzett egy BA diplomát, az benyújthatja a pályázatát.

Jelenleg frissen felvett I. éves mester szakos hallgató vagyok a karon. Pályázhatok-e az őszi pótpályázaton tavaszi félévre, mivel a mester szakon még nincs két lezárt félévem.

 • Igen, lehet pályázni, a BA-n teljesített két utolsó félévvel.

Pályázhatok-e tanulmányokra és szakmai gyakorlatra, melyeknek megvalósítása ugyanazon időszak alatt történik?

 • Nem. Pályázni lehet tanulmányokra és szakmai gyakorlatra is a pályázati időszakban, de megvalósítása csak eltérő időpontokban lehetséges.

Kötelező-e Europass formátumú önéletrajzot benyújtani?

Mely nyelvtudásokról kell benyújtani az igazolást?

 • Minden nyelvtudásról be kell nyújtani az igazolást. A tanulmányok nyelve magasabb pontszámmal szerepel, de a többi nyelvtudással lehet plusz pontokat szerezni. Ugyanakkor a legmagasabb szintű nyelvvizsgát kell csak benyújtani. Ha külön van a szóbeli és az írásbeli, akkor mindkettőt csatolni kell.

Ha nincs nyelvvizsgám a szükséges nyelvből, akkor ne nyújtsak be pályázatot?

 • Ha megfelelő a nyelvtudás, akkor benyújtható a pályázat. Erről írásbeli és szóbeli meghallgatás során győződik meg a kiíró szervezet. Ez hátrányt csak a pontok tekintetében jelent, és ennek alapján lehet, hogy nem a leginkább kedvelt helyre jut ki a hallgató.

Ha a fogadó ország nyelvéből nincs nyelvvizsgám, akkor érdemes pályázni?

 • Igen, a tanulmányok nyelvéből kell rendelkezni legalább B2 szintű nyelvvizsgával.

Mi tartozik a szakképesítést igazoló okmányok közé?

 • Mesterszakos és PhD hallgatók esetében a diploma.

Milyen mellékleteket érdemes mellékelni?

 • Különféle igazolások a HÖK-ben vagy egyéb hallgatói szervezetben végzett tevékenységekről, szakkollégium tagságról, stb.

Hol találok információt a külföldi egyetemről?

 • Keresd fel a kiválasztott egyetem honlapját (az ÁKK honlapján a partnerek nevére kattintva a saját nyelvi, míg az EN rövidítésre kattintva az angol nyelvű oldalt éred el), és a keresésnél az „Erasmus, exchange, incoming, courses, academic calendar” szavakat írd be.

Pályázhatok-e más kar partner egyetemére

 • Igen, de ebben az esetben a saját kar hallgatói előnyt élveznek. Első és második helyen feltétlenül kari partnert jelölj meg, hogy biztosítsd a helyed. A motivációs beszélgetésen jelezheted, hogy továbbra is érdekel az opció, ha van esélyed.

Melyik félévben érdemes külföldi részképzésre menni?

 • Ezt mindenki maga dönti el egyéni preferenciáinak megfelelően. Az alapképzésen általában a második év a legalkalmasabb, mivel ekkor már van egyetemi tapasztalatod. A harmadik év a diploma miatt húzós lehet.

Az online regisztrációnál az „exchange” státuszt választottam, és egy másik felület jelenik meg.

 • Írj a kari koordinátorodnak és ő majd intézkedik, illetve válaszol, hogy mit kell tenned.

Még hiányzik az egyik igazolás, de lehet, hogy nem sikerül beszerezni az online felület zárásáig. Érdemes véglegesíteni a pályázatomat?

 • Igen. Ha kitöltötted a pályázatot és csak a feltöltendő dokumentum hiányzik, akkor lehetőséged van még pótolni a zárás után. Fontos: a pályázatot mindenképpen véglegesítsd, csak ekkor tudunk pótlást elfogadni.

Pályázhatok-e a barátommal/barátnőmmel ugyanabba az intézménybe?

 • Igen, de a bírálat eredményeként előfordulhat, hogy nem kaptok mindketten támogatást. A motivációs beszélgetésen jelezd, ha van ilyen irányú kérésed.

Kapcsolattartó:

ÁKK Dékáni Hivatal Nemzetközi Iroda, Oktatási Épület 418.
Pestalits Mária
Erasmus+ koordinátor
akk.international@uni-nke.hu